Links naar gratis lesmateriaal rond ‘Wijzer in geldzaken’ voor het middelbaar onderwijs
NTR SchoolTV maakte van de populaire soap SpangaS vijf speciale afleveringen over financiële educatie (elk 10 minuten).
De leerlingen hebben geld ingezameld voor conciërge Aldert, die binnenkort 50 wordt. Ze willen een feest organiseren en een mooi cadeau aanbieden. Maar dan is het geld kwijt…
In de context van een spannend verhaal rondom leerlingen van het Spangalis College komen verschillende financiële thema’s aan de orde: sparen, lenen, zakgeld, de invloed van reclame, uitgaven afstemmen op inkomsten.
De stichting ‘Weet Wat Je Besteedt’ maakte voor en met jongeren de spannende kortfilm ‘Edgie’. Maar liefst 88 jongeren hebben meegewerkt aan het script, de crew, acteren, muziek en styling.
De film gaat over geldzaken en daagt de kijker uit om na te denken en te discussiëren over financiële dilemma’s. Door de film te combineren met discussievragen worden de kijkers geprikkeld om te praten over financiële dilemma’s en problemen die iedereen kunnen overkomen. Daarnaast vragen ze jongeren om te reflecteren op hun eigen manier van omgaan met geldproblematiek.
De teaser van Edgie kan je hier bekijken, de volledige film Edgie staat hier.
Het lesmateriaal voor de discussieles kan je mits eenvoudige registratie hier downloaden.
Op de coole website Edgie.nl vinden de jongeren bovendien een hoop tips over omgaan met geld en kunnen ze vragen stellen aan de geldcoach.
Het online lesmateriaal ‘Geld genoeg?‘ van Codename Future is ontworpen volgens de principes van competentiegericht leren. Ze houden rekening met verschillende leerstijlen door een variatie aan verwerkings- en onderwijsvormen. Centraal staat het thema persoonlijke financiën en koopgedrag, met name toegespitst op individuele keuzes van jongeren, nu en in de toekomst. De hele serie bestaat uit acht lessen over inkomen, geld verdienen, geld uitgeven en verleidingen.
Nog van Codename Future is er het project ‘Ik en geld‘ dat bestaat uit vijf interactieve lessen van circa 50 minuten. Jongeren hebben steeds meer geld te besteden. Maar ze hebben ook steeds vaker schulden en hoe ouder je wordt hoe meer financiële verantwoordelijkheid je krijgt. Het project Ik en Geld biedt scholen de mogelijkheid om jongeren op uitdagende wijze te leren omgaan met geld. In de lessen wordt gebruik gemaakt van interactieve opdrachten, filmfragmenten en artikelen op internet.