links lager onderwijs

Links naar gratis lesmateriaal rond ‘Wijzer in geldzaken’ voor het lager onderwijs

De lespakketten van Zwijsen bestaan uit een aantal werkbladen waarmee de kinderen zelfstandig aan de slag kunnen, zonder ondersteuning van de leerkracht. Ook is er een handleiding en antwoordenblad voor de leerkracht en een opdracht voor thuis beschikbaar.
Sparen en vooruitkijken: behandelt onderwerpen als oordelen van sparen en de risico’s van lenen.
De Wereld van het geld: behandelt onderwerpen als “Ken jij de waarde van geld en weet je welke organisaties een rol spelen in de wereld van het geld?”

‘Wijzer in geldzaken’ heeft apart lesmateriaal over verzekeren gemaakt. Het is een ingewikkeld begrip is dat nog ver weg van de kinderen lijkt te staan, maar wel heel belangrijk is om te behandelen.
Verzekeren: In dit materiaal komt aan de orde wat een verzekering is en hoe je risico’s kunt herkennen en ermee om kunt gaan.

Het lespakket van de Nederlandsche Bank ‘Hoe word ik rijk?’ zet kinderen aan het denken over de keuzes die zij hebben en de financiele gevolgen daarvan.
Goed omgaan met geld is niet makkelijk. Er zijn zoveel keuzes op zoveel verschillende momenten in ieders leven. En veel beslissingen hebben financiele gevolgen. Daarom is het belangrijk dat kinderen leren bewust om te gaan met geld.

De geldsoap ‘Alles heeft zijn prijs’ van NTR SchoolTV brengt op aantrekkelijke wijze volgende onderwerpen in beeld: zakgeld en bijbaantjes, reclame en prijs/kwaliteitsverhoudingen, sparen en beleggen.(15 minuten)
Je kan ook de afleveringen apart bekijken (elk 30 minuten)
Aflevering 1: zakgeld en bijbaantjes – Aflevering 2: reclame en prijs/kwaliteit verhoudingen – Aflevering 3: sparen en beleggen

Daarnaast maakte NTR SchoolTV van de populaire soap SpangaS vijf speciale afleveringen over financiële educatie (elk 10 minuten).
De leerlingen hebben geld ingezameld voor conciërge Aldert, die binnenkort 50 wordt. Ze willen een feest organiseren en een mooi cadeau aanbieden. Maar dan is het geld kwijt…
In de context van een spannend verhaal rondom leerlingen van het Spangalis College komen verschillende financiële thema’s aan de orde: sparen, lenen, zakgeld, de invloed van reclame, uitgaven afstemmen op inkomsten.

Na registratie kan je bij de stichting Media Rakkers het online lesprogramma ‘Gratis geld bestaat niet’ downloaden over gratis spelen, winkelen, geld en reclame in virtuele werelden en in Sociale Media.
De jeugd wordt ogenschijnlijk uitgenodigd gratis te spelen of te winkelen, maar worden al snel geconfronteerd met speciale aanbiedingen die hen allerlei privileges lijken te bezorgen. Dat deze commerciële acties vaak niet meer gratis zijn en ‘echt geld’ kosten is niet voor iedereen duidelijk. Betalingsmethoden zoals SMS en de vaste telefoon maakt het de jeugd gemakkelijk om aankopen te doen, waarvan zij de consequenties niet altijd kunnen overzien, met alle gevolgen van dien.

Als je gebruik kan maken van een ipad, ipod of iphone, dan kan je met de app ‘Help ik heb geld’ speels en spannend leren over geld en bankzaken. De game kan zowel klassikaal als individueel gespeeld worden. Er is ook een begeleidende website voor het digibord.